Hans* werkt bij zijn werkgever. Hij vindt zijn werk niet meer zo leuk en wil bij een andere werkgever gaan werken. Hans vraagt zich af of hij zijn contract mag opzeggen en waar hij dan rekening mee moet houden.
Of u een contract met uw werkgever mag opzeggen hangt af van de situatie. In dit artikel leest u hoe dit werkt.
Vast contract of niet?
Een vast contract mag altijd worden opgezegd. Wel moet u zich houden aan de opzegtermijn. De opzegtermijn is de periode dat u nog moet werken voordat u mag stoppen. Meer informatie over de opzegtermijn leest u verderop in dit artikel.
Geen vast contract
Als u geen vast contract heeft, dan kunt u het contract alleen opzeggen als in het contract staat dat dit mag. Staat dit niet in het contract? Dan moet u blijven werken tot de einddatum in het contract. Wil u op de einddatum stoppen? Dan moet u op tijd opzeggen. Hoe lang van te voren dit moet, hangt af van de opzegtermijn. Meer informatie over de opzegtermijn leest u verderop in dit artikel.
Proeftijd
Als u pas bent begonnen bij de werkgever, dan is er misschien nog een proeftijd. Tijdens de proeftijd mag u meteen stoppen als u wil. Let op: u heeft dan meestal geen recht op een uitkering. U kunt in het contract zien of er een proeftijd is. Er gelden regels over hoe lang de proeftijd mag zijn. Let op: in de cao kan staan dat de proeftijd langer mag zijn dan hieronder staat.
Hoe lang duurt het contract? | Hoe lang mag de proeftijd zijn? |
Zes maanden of korter | Er mag geen proeftijd zijn |
Langer dan zes maanden, korter dan twee jaar | Maximaal één maand |
Langer dan twee jaar of een vast contract | Maximaal twee maanden |
Is de proeftijd die in het contract staat langer? Dan is de proeftijd niet geldig.
Opzegtermijn
Als u buiten de proeftijd wil stoppen, dan geldt er een opzegtermijn. De opzegtermijn is de periode dat u nog moet werken voordat u mag stoppen. Meestal is de opzegtermijn één maand. Als in het contract of in de cao een langere opzegtermijn staat, dan geldt de langere opzegtermijn. De opzegtermijn gaat in op de eerste dag van de maand na de opzegbrief.
Hans stuurt op 15 oktober een opzegbrief naar de werkgever. De opzegtermijn gaat dan in op 1 november. De laatste werkdag van Hans is dan 30 november.
Stopt u, zonder toestemming van de werkgever, eerder dan de opzegtermijn? Dan kan de werkgever u hiervoor een boete opleggen.
Zeg nooit zomaar op
Als u zelf het contract opzegt, dan heeft u meestal geen recht op een uitkering. Zeg dus nooit zomaar het contract op.
Heeft u vragen over het opzeggen van het contract? Neem dan contact op met de Rechtswinkel Tilburg.