Het nieuwe collegejaar is begonnen. Misschien ga je binnenkort wel op kamers wonen. Hier vind je 8 tips waar je op moet letten. Neem ze goed door voordat je je huurcontract tekent.
- Check je huurcontract
- Staat in het contract wie de verhuurder is? Is de verhuurder ook de eigenaar van het pand? Of heeft hij toestemming om de kamer te verhuren van de eigenaar?
- Wanneer gaat het huurcontract in en wanneer eindigt de huur?
- Heb je een huurcontract waar ook de handtekening van de verhuurder op staat?
- Welke huisregels gelden er?
- Wat zijn de regels om het huurcontract op te zeggen?
- Laat je huurcontract bij ons controleren.
- Vertrouw je het niet? Teken niet en betaal niet.
- Controleer de kamer
- Bezichtig de kamer voordat je het huurcontract tekent.
- Loop na het ondertekenen van het huurcontract samen met de verhuurder een rondje door de woning om te controleren of alles in orde is. Is dit niet het geval? Maak dan samen afspraken over hoe en wanneer het opgelost gaat worden. Leg dit bij voorkeur schriftelijk vast.
- De verhuurder moet ervoor zorgen dat de kamer in goede staat is. Maak zo snel mogelijk melding van gebreken in de kamer.
- Kleine gebreken moet de huurder zelf herstellen.
- Check de huurprijs
- Heb je getekend en denk je dat de huurprijs te hoog is? Doe de huurprijscheck op de website van de Huurcommissie.
- Blijkt de huurprijs te hoog te zijn? Binnen zes maanden na het begin van het contract kan je huurverlaging vragen bij de Huurcommissie.
- Er gelden wettelijke regels voor het verhogen van de huur. Verhoogt de verhuurder de huurprijs? Check of het mag en maak bezwaar als de huurverhoging niet is toegestaan.
- Betaal de huur op tijd
- Zorg ervoor dat je de huur op tijd betaalt. In het huurcontract kan je vinden wanneer de huur moet worden betaald.
- Schrijf je in op je nieuwe adres
- Geef aan de gemeente door op welk adres je woont.
- Heb je bemiddelingskosten betaald? Vorder ze terug
- Heb je kosten zoals bemiddelingskosten, contractskosten of administratiekosten betaald? In de meeste gevallen mag de verhuurder dit niet vragen. Vorder deze kosten terug.
- De verhuurder mag niet zomaar binnenlopen
- De verhuurder mag in principe niet onaangekondigd binnenlopen. Gebeurt dit toch regelmatig? Spreek de verhuurder hier dan op aan.
- De verhuurder kan het huurcontract niet zomaar opzeggen
- Er gelden wettelijke regels voor het opzeggen van het huurcontract door de verhuurder. Neem contact met ons op als de verhuurder het huurcontract wil opzeggen en jij het hier niet mee eens bent.